De voordelen van het nieuwe spoorsnijden

Railsbewerking zonder warmte-inbreng, vonken en fijnstof. De Mobile Cutting Unit (MCU) introduceert een baanbrekende manier van spooronderhoud.

De Mobile Cutting Unit (MCU) van Rail Restore lost de nadelen van conventioneel spoorslijpen op met een innovatief, mobiel systeem. De unit reinigt, slijpt en snijdt het spoor met een zeskoppige waterjetmachine. Deze snijkoppen produceren waterstralen zo dun als spelden die met 4000 bar (twee keer de snelheid van het geluid) bramen, walshuid en schillen van de spoorstaaf snijden.

Overal inzetbaar

In tegenstelling tot de conventionele methode blijft bij gebruik van de MCU de bekende vonkenregen uit. Hierdoor is de MCU zelfs inzetbaar in de buurt van natuurgebieden, in tunnels, bij bruggen en nabij chemische industrie. Door de drastische verlaging van het geluidsniveau veroorzaakt de MCU ook een stuk minder overlast voor de omgeving. De MCU staat op een vrachtwagen, is makkelijk in te sporen en maakt geen gebruik van het spoornet. Spoorstaven bewerken is nu overal mogelijk.

Kostenbesparing

Om spoorstaven in goede conditie te houden, zou bij het conventionele spoorslijpen veel vaker onderhoud moeten plaatsvinden dan bij het moderne spoorsnijden met de MCU-methode. De MCU verwijdert heel precies een minimale laag en verlengt zo de levensduur van de spoorstaven omdat dit vaker herhaald kan worden. Dat levert je een enorme kostenbesparing op door minder spooronderhoud dan wel door uitstel van vervanging van spoorstaven.

 

"De MCU verwijdert heel precies een minimale laag en verlengt zo de levensduur van de spoorstaven omdat dit vaker herhaald kan worden"

Betere beschikbaarheid

De reiziger heeft ook profijt van deze nieuwe methode. De MCU heeft bewezen effectief te zijn bij verwijdering van cellulose-vorming (het beruchte ‘blad op het spoor’ in de herfst). De inzet van deze nieuwe methode beperkt dus de uitval. Ook valt onderhoudswerk beter te voorspellen doordat we de MCU kunnen koppelen aan data uit meettreinen.

Milieu en duurzaamheid

Door het ontbreken van restafval en fijnstof en de zeer lage CO2-uitstoot is spoorbewerking met deze techniek milieuvriendelijk. Bovendien wordt het water voor de waterjets hergebruikt en gaan de spoorstaven veel langer mee.

Multi-inzetbaar

De MCU is voor jou als opdrachtgever op allerlei manieren inzetbaar. Of het nu gaat om herprofileren, polijsten en reinigen van spoorstaven, walshuid verwijderen, het zogenaamde ‘roest-rijden’ of bramen verwijderen in bogen – de MCU doet het allemaal probleemloos en met een ongekende precisie. 

 

RailRestore in de praktijk

Cookiebeleid

Strukton maakt gebruik van cookies om de browse-ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven gebruiken, ga je hiermee akkoord. Lees hier meer.