Opvallende markeringen, veilige fietspaden

Elk jaar raken meer dan 11.000 fietsers ernstig gewond zonder dat daarbij een auto betrokken is. Innovatieve markeringen en geleidingen zorgen voor grote verbetering.

Laat opgemerkte paaltjes, stoepranden en inhalende rijwielen blijken de hoofdoorzaak te zijn van deze fietsongelukken. Innovatieve markeringen en geleidingen zorgen voor grote verbetering.

Proefvakken met deze Veilige Fietspaden laten positieve resultaten zien. Een van de maatregelen is visuele geleiding met sterke reflectie om het verloop van fietspaden te verduidelijken. Kantmarkeringen met ribbels voorkomen dat fietsers de berm in rijden en inleidende markeringen met ribbels kondigen tijdig obstakels als paaltjes aan. Voor autowegen zijn dergelijke voorzieningen heel gebruikelijk, maar de toepassing op fietspaden is innovatief.

Duidelijke markeringen en geleidingen
Duidelijke markeringen en geleidingen

Snelle fietspaden, veilige fietspaden
Op de snelfietsroutes Utrecht – Amersfoort en Tilburg – Waalwijk zijn proefvakken van de Veilige Fietspaden aangelegd. Met name in de provincie Noord-Brabant was ‘way finding’ – goed de weg kunnen vinden – een belangrijk uitgangspunt. De opvallende groene geleiding doet haar werk: vele (elektrische) fietsen volgen soepel de route, zodat hun berijders meer oog hebben voor het verkeer.

Meerwaarde van Veilige Fietspaden

  • Duidelijke markeringen en geleidingen
  • Veiligere en snellere (snel)fietsroutes
  • Aantrekkelijke mobiliteitsoptie
  • Minder eenzijdige fietsongevallen
  • Lagere maatschappelijke kosten

De bijzondere samenwerking tussen de overheid, kennis-/onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven leidde tot dit innovatieve concept. Initiatiefnemer was Strukton-dochter Van Rens mobiliteit en inmiddels zijn de provincies Utrecht en Noord-Brabant, de gemeentes Amsterdam en Tilburg, CROW, SWOV, Keuzeweg, BUas, TU Eindhoven, Universiteit Utrecht en zelfs vakmedia aangehaakt. De breed gedragen innovatie is een stimulans voor nieuwe Nederlandse en Europese richtlijnen die fietspaden nog veiliger maken.

Toepassingen van Veilige Fietspaden

  • Aanleg van nieuwe fietspaden
  • Aanpassing van bestaande fietspaden
  • Inrichting van bermen
Veilige Fietspaden kregen een eervolle vermelding van de InfraTech Innovatieprijs 2019 en wonnen de tweede prijs van de Innovation Award op de Infra Relatiedagen Hardenberg 2019. Duidelijke erkenning van de maatschappelijke waarde dus. Veilige Fietspaden zijn klaar voor de praktijk en Van Rens mobiliteit zorgt voor advies, ontwerp en uitvoering.
Neem contact op met Maurice Veltrop

Strukton Civiel blijft innoveren. Meer weten over Veilige Fietspaden?

Cookiebeleid

Strukton maakt gebruik van cookies om de browse-ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven gebruiken, ga je hiermee akkoord. Lees hier meer.