De weg die energie opwekt

Met SolaRoad krijgen wegen een dubbele functie: ze leveren mobiliteit én duurzame energie dankzij de zonnepanelen in het wegdek.

De opgewekte elektriciteit voedt wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en in de toekomst wellicht elektrische auto’s. Zo’n 450 km2 Nederlandse provinciale en gemeentelijke infrastructuur komt in aanmerking voor dit innovatieve concept.

De modules van prefab beton zijn 2,5 bij 3,5 meter en hebben een kunststof, licht doorlatende toplaag van ongeveer 1 cm dik. Deze is vuil afstotend en stroef dankzij de doorzichtige coating. De silicium zonnecellen zitten onder de toplaag tussen kunststof dat ze beschermt tegen mechanische belasting, strooizout en weersinvloeden.

1080x720
SolaRoad in Krommenie

SolaRoad is een ontwikkeling van TNO, provincie Noord-Holland en Strukton Civiel; een unieke samenwerking van kennisinstelling, overheid en bedrijfsleven.

Voor de productie werken we met diverse partners samen, waaronder ons eigen Strukton Prefab Beton dat de wegdekelementen onder licentie van SolaRoad produceert. 

Sterke punten van SolaRoad  

  • Dubbele wegfunctie
  • Opwekking van duurzame energie
  • Uiteenlopende stroomtoepassingen
  • Opbrengsten uit levering van elektriciteit
  • Getest op alle veiligheidseisen
  • Flexibel aan te passen aan nieuwe generaties zonnecellen

Individuele modules zijn bij onderhoud of reparatie eenvoudig te vervangen. Deze modules worden aan elkaar gekoppeld met een naadloze overgang. Het resultaat is een robuust wegdek dat veilig en comfortabel is voor het verkeer.

1080x720
SolaRoad in Groningen

Van Krommenie tot Spijkenisse 
Het eerste SolaRoad-fietspad is aangelegd in Krommenie langs de N203. Deze pilot hebben we inmiddels afgesloten met goede resultaten. Nieuw is de SolaRoad Kit: vier elementen, totale lengte 10 meter en een opbrengst van 3.500 kWh per jaar. Deze oplossing is vooral geschikt voor locaties zonder stroomvoorziening. Toepassingen zijn al te vinden in Haaksbergen, Frankrijk, Californië (VS) en Groningen waar via een bankje bijvoorbeeld elektrische fietsen en mobiele telefoons kunnen worden opgeladen.

Proefstroken op de parallelweg langs de N232 in de Haarlemmermeer en op de busbaan langs de N218 bij Spijkenisse betekenen een nieuwe stap in de ontwikkeling van het innovatieve zonnewegdek naar grootschalige toepassingen. Deze twee projecten zullen we de komende drie jaar monitoren.

Duurzame voordelen van SolaRoad 

  • Grootschalige opwekking van duurzame energie
  • Dubbel ruimtegebruik
  • Geen hinder voor de natuur en de omgeving 

Naar een energieneutraal mobiliteitssysteem 
Vanuit binnen- en buitenland is er veel belangstelling voor SolaRoad dat met slimme technologie een bijdrage levert aan de duurzame energietransitie. Dankzij de verdere ontwikkeling van deze innovatie bouwen we samen met onze partners aan een energieneutraal mobiliteitssysteem.

Cookiebeleid

Strukton maakt gebruik van cookies om de browse-ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven gebruiken, ga je hiermee akkoord. Lees hier meer.